De mogelijkheden voor zzp'ersin 2025 met de Wet DBA.
- Download de hand-out voor een optimale voorbereiding
- Behoud je vrijheid met detachering
- Alle voordelen van werken bij Maandag®
Een nieuwe fase voor zzp'ers: handhaving van de Wet DBA
Er breekt een spannende tijd aan voor alle zzp’ers en werkgevers. Of je nu bijvoorbeeld actief bent in de zorg, de overheid of het onderwijs: vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven op schijnzelfstandigheid. Voor elke opdracht moet worden beoordeeld of de zzp’er de werkzaamheden zelfstandig en zonder gezag (gezagsverhouding) kan uitvoeren. Maar geen paniek, er zijn vaak aanpassingen mogelijk om opdrachten te kunnen voortzetten. Voor een zzp'er in een tijdelijke functie die hetzelfde werk doet als vaste medewerkers, kan het lastiger worden om als zelfstandig ondernemer te blijven werken. Lees hieronder wat dit voor jou betekent en hoe Maandag® je hierbij kan helpen. En wellicht is detachering voor jou een goede optie? In onze hand-outs vind je meer verdieping over het ontstaan van de Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie), de opheffing van de opschorting van handhaving (het handhavingsmoratorium) en hoe de toekomst eruit ziet met een mogelijke nieuwe Wet VBAR. Liever persoonlijk contact? Neem dan contact met ons op via onderstaande knop.
Regels en richtlijnen door de jaren heen
Hoe gaat de Belastingdienst handhaven?
De Belastingdienst beoordeelt een opdracht en zzp'er op deze 10 elementen die zijn voortgekomen uit het Deliveroo-arrest:
organisatie van het werk;
duur van de opdracht;
gelijkheid van het werk ten opzichte van vaste medewerkers;
aansluiting op de kernactiviteiten opdrachtgever;
werken op persoonlijke titel;
periodieke karakter van betaling;
hoogte van de betaling;
commerciële risico van de freelancer;
hoeveelheid opdrachten en opdrachtgevers;
inspanningsverplichting.
Hiermee kun je uiteraard ook zelf beoordelen of de werkzaamheden door een zelfstandige kunnen worden uitgevoerd. In de hand-out lees je hoe je dat exact doet. Of doe de test op deze pagina.
Wat betekent de Wet DBA voor een zzp'er of opdrachtgever?
Goed om te weten: de Belastingdienst gaat niet met terugwerkende kracht controleren. Mocht je voor 2025 als zzp’er hebben gewerkt, dan hoef je over die periode geen zorgen te maken. Is er volgens de Belastingdienst sprake van schijnzelfstandigheid vanaf 1 januari 2025? Dan wordt er gevraagd om loonheffingen te betalen. De naheffing bestaat uit loonbelasting, premies voor de volksverzekering, premies werknemersverzekeringen en de bijdrage voor de Zorgverzekeringswet. De naheffingsaanslag stuurt de Belastingdienst aan de opdrachtgever of het bemiddelingsbureau. Afhankelijk van de contractuele afspraken komt dit uiteindelijk voor rekening van de intermediair, zzp’er of de opdrachtgever.
De aanpak van Maandag®
Maandag® begint met het in kaart brengen van de zzp’ers die voor Maandag® werkzaam zijn. Op welke afdelingen zitten ze, welk werk doen ze, wat staat er in de contracten en tot wanneer loopt de opdracht? De handhaving start op 1 januari 2025 en geldt niet met terugwerkende kracht. Daarom concentreert Maandag® zich alleen op opdrachten die op 1 januari 2025 actief zijn.
Iedere opdracht wordt afzonderlijk beoordeeld op hoe deze zich in de praktijk verhoudt tot de Deliveroo-criteria en de relevante elementen van de Belastingdienst. Dit doen wij bijvoorbeeld met het ‘zzp stroomschema’ die je in bijlage 1 van de hand-out vindt. En Bijlage 2 helpt voor de beoordeling of er sprake is van gezagsverhouding.
Maandag® doet aanpassingen altijd in goed overleg tussen opdrachtgever en zzp’er. Wij kijken in welke vorm wij het beste met elkaar kunnen samenwerken. Wij vinden goed overleg vanzelfsprekend, er is al snel een gemeenschappelijk belang. Maar wij willen natuurlijk ook dat de afspraken in de praktijk worden gebracht. Aanpassingen voor de vorm hebben namelijk geen waarde voor de Belastingdienst.
Zijn wij het eens? Dan passen wij de opdrachten aan zodat wij door kunnen met elkaar. Dit kan door meer zelfstandigheid in de opdracht te verwerken, zodat de inhoud van het werk en de manier waarop iemand werkt écht afwijkt van een reguliere functie.
Goed voorbereid met onze hand-outs.
Zzp'ers
Opdrachtgevers
Goed voorbereid met onze hand-outs.
Zekerheid én vrijheid gaan hand in hand bij detachering
Detachering staat voor grenzeloze ontwikkelingsmogelijkheden, uitdagende projecten en het biedt flexibele zekerheid. Dit betekent dat je bij ons in loondienst komt als Maandag® professional, met een (vast) contract en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. We kijken samen naar de beschikbare opdrachten en vinden wat het beste bij jou past. Is de opdracht afgelopen? Dan blijf je bij ons in dienst, en zoeken we samen naar een nieuwe passende opdracht.
Alle voordelen van detachering
Financiële en sociale zekerheid
Je krijgt een vast salaris, ook als er tijdelijk geen opdracht is. Inclusief vakantiegeld, eventuele bonussen en doorbetaling bij ziekte of vakantie. Daarnaast bouw je pensioen op en ben je beschermd tegen ontslag.
Boost voor je carrière
Je doet snel diverse werkervaring op in verschillende projecten en organisaties. Daarmee ontdek je wat je leuk vindt, waar je sterke punten liggen en welke kansen er voor jou zijn in je carrière.
Professionele ontwikkeling
Je krijgt toegang tot gratis trainingen en opleidingen via de Maandag® Academy. Wil je een externe training? Ook dat is mogelijk.
Teamgevoel en sociale voordelen
We organiseren regelmatig evenementen en activiteiten waar je jouw collega’s ontmoet, maar ook trainingen en workshops waar je andere enthousiaste professionals kunt ontmoeten om ideeën uit te wisselen en van elkaar te leren.
Extra’s zoals reiskosten en voorzieningen
Je ontvangt vaak extra voordelen zoals een reiskostenvergoeding, een auto van de zaak of een laptop.
Verzekerd voor aansprakelijkheid
Je bent verzekerd voor eventuele schade of fouten tijdens je werk, iets wat je als zzp’er zelf zou moeten regelen.
Veelgestelde vragen over de Wet DBA
Ja. Alle zzp-werkzaamheden vallen onder de Wet DBA. Er moet dus aangetoond kunnen worden dat er een zelfstandige arbeidsrelatie is tussen de opdrachtgever en de zzp’er. Werk je daarnaast in loondienst? Zorg er dan voor dat je je werk en je onderneming niet vermengd.Gebruik bijvoorbeeld geen bedrijfsmiddelen voor je eigen onderneming en houdt ook in je werktijden je onderneming en je activiteiten als werknemer strikt gescheiden.
Ja, de modelovereenkomsten geven duidelijkheid over de arbeidsrelatie tussen de opdrachtgever en de zzp’er. Die voldoen aan de criteria van de Belastingdienst en helpen om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Zorg er wel voor dat wat er op papier staat, ook in de praktijk plaatsvindt. Dat is voor de Belastingdienst doorslaggevend.
Nee, de Wet DBA geldt voor alle zzp’ers, ongeacht de sector. Wel wordt er verwacht dat de Belastingdienst zich gaat richten op sectoren waar schijnzelfstandigheid veel voorkomt, zoals de bouw en de zorg.
Niet per se. Werken voor slechts één opdrachtgever kan de aandacht van de Belastingdienst trekken. Toch zijn factoren zoals het ontbreken van een gezagsverhouding en het nemen van ondernemersrisico belangrijker bij de beoordeling.
Flexibiliteit kan behouden blijven door meer inzet van gedetacheerden, zzp’ers in dienst te nemen of door overeenkomsten met zzp’ers aan te passen zodat ze ingezet kunnen blijven worden binnen de organisatie.
Wij staan voor je klaar
Wil je persoonlijk advies over je situatie? Neem dan contact op met een Maandag®-vestiging.
Als je al via Maandag® werkt, neem dan gerust contact op met je contactpersoon.