Skip to footerSkip to content
sollicitatiegesprek voorbereiden

sollicitatiegesprekvoorbereiden

  • 7 gouden tips voor jouw sollicitatiegesprek
  • Wat je wel én niet moet doen
  • Maandag® maakt solliciteren makkelijk

7 tips voor jouw sollicitatiegesprek

Een goed sollicitatiegesprek begint met een goede voorbereiding. Van informatie verzamelen over het bedrijf tot slimme vragen voor je gesprekspartner bedenken. Op deze pagina vind je 7 gouden tips om je te helpen bij het voorbereiden van jouw sollicitatiegesprek.

1. Pak de vacature er nog eens bij

De vacature is de beste gids om jouw sollicitatiegesprek goed voor te bereiden. Hier vind je informatie over de functie en wat ze in een kandidaat zoeken. Gebruik deze informatie dan ook wanneer je voorbereidt wat je over jezelf wilt vertellen (zie tip 3) én welke vragen je over de functie wilt stellen (zie tip 4).

Tip: maak een schermafbeelding van de vacature. Deze wordt soms offline gehaald zodra er genoeg aanmeldingen binnen zijn.

2. Verdiep je in het bedrijf / de organisatie

Gebruik hiervoor de website, sociale media en eventueel andere kanalen. Zo krijg je een goed beeld van het bedrijf / de organisatie, wat onwijs belangrijk is bij het voorbereiden van een sollicitatiegesprek. Met deze kennis kun je laten zien dat je echt geïnteresseerd bent, bijvoorbeeld door gerichte vragen te stellen over het bedrijf.

Weet je de naam van je gesprekspartner? Dan is het altijd handig om iets over hem of haar op te zoeken. Zo weet je precies wat diens rol is binnen de organisatie, wat vast van pas komt tijdens het sollicitatiegesprek.

3. Denk goed na over wat je wilt vertellen

Zeker bij een eerste sollicitatiegesprek is het belangrijk om dit voor te bereiden. Tijdens dit gesprek gaat het voornamelijk over jou. De volgende onderwerpen komen waarschijnlijk naar voren:

    Jouw werkervaring en prestaties

    Jouw persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten

    Opleidingen, trainingen en/of cursussen die je hebt gevolgd

    Jouw ambities

Wat moet ik zeggen tijdens een sollicitatiegesprek?

Denk goed na over elk onderwerp wanneer je een sollicitatiegesprek voorbereidt. Welke eigenschappen of werkervaring zoeken ze voor deze functie, en wat sluit goed aan bij jou? Heb je in het verleden bepaalde prestaties geleverd, die ook goed van pas zouden komen in de functie waar je op solliciteert? Denk goed na over wat je wilt vertellen en bereid dit voor. Oefen het gesprek eventueel met iemand anders, of spreek het hardop uit voor de spiegel. Zo heb je jouw verhaal straks goed paraat.

Sollicitatiegesprek voorbereidenMaandag® maakt het makkelijk

Werk je bij Maandag®, dan geniet je van afwisseling; je krijgt afwisselende opdrachten bij verschillende opdrachtgevers. Bij detachering betekent dit dat je hierbij de zekerheid hebt van een (vast) contract bij Maandag®. Je kunt bij ons ook als zzp’er aan de slag. Loopt jouw opdracht af, dan gaan wij op zoek naar een nieuwe opdracht die goed bij je past.

Dit betekent natuurlijk ook dat je af en toe moet solliciteren. Bij Maandag® maken we dit makkelijk. Je hoeft geen motivatiebrief te schrijven of contact te leggen. Jouw contactpersoon regelt dit voor je. Bovendien bereiden jullie het sollicitatiegesprek samen voor. Jouw contactpersoon vertelt je alles over het bedrijf / de organisatie waar je solliciteert. Jullie bespreken wat je over jezelf kunt vertellen en welke vragen je kunt verwachten.

4. Wees niet te bescheiden

Vertel wie jij bent en waarom de functie goed bij jou past. Wees hierbij niet te bescheiden. Het is juist goed om enthousiast en zelfverzekerd te vertellen over jouw vaardigheden, ervaring en capaciteiten. Zorg er hierbij voor dat je rustig praat en oogcontact maakt met je gesprekspartner.

5. Bereid vragen en antwoorden voor

Heel belangrijk bij het voorbereiden op een sollicitatiegesprek: vragen. Vragen die jij kunt stellen, maar ook mogelijke vragen die je moet beantwoorden. Wanneer je tip 1 en 2 hebt opgevolgd, komen er vast een aantal vragen bij je op. Door slimme, inhoudelijke vragen te stellen, kom je intelligent en geïnteresseerd over.

Wat gaan ze vragen op een sollicitatiegesprek?

Naast vragen om te stellen, is het ook belangrijk om mogelijke antwoorden voor te bereiden. Verdiep je in veelgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek, en bedenk hoe je deze vragen zou beantwoorden. Oefen dit met een ander, of spreek jouw antwoorden hardop uit voor de spiegel.

6. Trek de juiste kleding aan

Welke kleding je aantrekt naar een sollicitatiegesprek hangt onder andere af van de plek waar je solliciteert. Is de setting formeel, of juist niet? Maak op basis hiervan je keuze, maar kleed je altijd íets netter dan de medewerkers. Zo kom je serieus over en laat je zien dat je representatief bent.

7. Denk alvast na over je salarisindicatie

Bij het voorbereiden van sollicitatiegesprek is het slim om alvast na te denken over je salarisindicatie. Zo heb je een antwoord paraat wanneer dit ter sprake komt. Weet je niet zeker welk salaris past bij de functie en jouw ervaring? Check dit dan online. Bij veel Maandag® vacatureswordt ook een indicatie gegeven.

Welke kleding draag je naar een sollicitatiegesprek?

Wat níet doen bij een sollicitatiegesprek?

Met de 7 tips op deze pagina weet je precies wat je moet doen bij een sollicitatiegesprek. Maar wat kun je beter niet doen?

    Te laat komen. De eerste indruk is ontzettend belangrijk. Kom het liefst iets te vroeg. Zo laat je zien dat je punctueel en betrouwbaar bent.

    Weinig glimlachen. Als je af en toe glimlacht, kom je ontspannen over. Als de situatie gepast is, kun je ook gerust een grapje maken. Dit alles zorgt voor een ontspannen sfeer tijdens het sollicitatiegesprek.

    Een gesloten of ongeïnteresseerde houding aannemen. Zorg ervoor dat je jouw armen niet kruist (gesloten houding) of onderuitgezakt in de stoel zit (ongeïnteresseerde houding). Maak daarnaast niet teveel handgebaren.

    Je gesprekspartner niet laten uitpraten. Val de ander nooit in de rede, ook wanneer hij of zij bijvoorbeeld een verkeerde aanname maakt. Laat je gesprekspartner rustig uitpraten. Zo laat je zien dat je respectvol bent.

Hoe lang duurt een sollicitatiegesprek gemiddeld?

Gemiddeld duurt een sollicitatiegesprek 40 minuten, maar dit kan soms ook 20 minuten of juist een uur duren. Plan daarom geen afspraak in kort na jouw sollicitatiegesprek. Als het gesprek uitloopt, hoef je je geen zorgen te maken dat je te laat komt.

Op naar jouw volgende sollicitatiegesprek