Skip to footerSkip to content
Goed verhaal

4 dagen werken: wat is de beste dag om vrij te nemen?

4 dagen werken 32 uur

4 dagen werken in plaats van 5. Steeds meer mensen kiezen voor een 36 of 32 uur contract. Een vaste vrije dag in de week kan goed zijn voor je werk-privébalans. Met een parttime dag is je weekend is langer, of je hebt doordeweeks een dagje vrij. Welke dag kun je het beste kiezen als jouw vrije dag?

Voor- en nadelen van elke vaste vrije dag in de week

Maandag

Neem je op maandag vrij, dan geniet je natuurlijk van een 3-daags weekend. Goede kans dat je extra uitgerust aan de nieuwe week begint. Wel kun je het gevoel krijgen dat je achterloopt, omdat veel collega’s al op maandag zijn gestart. Dit verschilt natuurlijk per branche. Het is maar net wat voor jou het beste werkt. Wel goed om te weten: er vallen standaard twee feestdagen op maandag: Tweede Paasdag en Pinksteren.

Dinsdag

Dinsdag is geen populaire parttime dag. In de meeste organisaties is het een belangrijke dag om aanwezig te zijn. Er worden dan veel zaken besproken en geregeld. Bovendien kan het gek voelen om op maandag te starten en dinsdag direct vrij te zijn. Toch zitten er een aantal voordelen aan dinsdag als vaste vrije dag in de week. Omdat het zo’n populaire dag is om aanwezig te zijn, zijn er veel files. Die ontwijk je mooi als je op dinsdag vrij neemt. Bovendien vallen feestdagen bijna nooit op de dinsdag.

Woensdag

Met woensdag als vaste vrije dag hoef je doorgaans niet langer dan 2 dagen te werken. Je breekt de werkweek mooi doormidden. Heb je kinderen op de basisschool? Dan is het ook nog eens een handige dag om vrij te nemen. De woensdag is dan ook een populaire parttime dag. Als je met de auto naar werk gaat, is woensdag een handige dag om wél te werken. Er zijn dan de minste files.

Donderdag

Donderdag is, net zoals de dinsdag, een typische dag om aanwezig te zijn. Daarnaast kan het vreemd voelen om richting het einde van de week vrij te nemen, om vervolgens op vrijdag te werken. Dit maakt donderdag geen populaire dag om vrij te nemen. Toch kan het voor sommigen als een fijne parttime dag aanvoelen. Je hebt alle tijd om bijvoorbeeld wat huishoudelijke klusjes te doen. Vervolgens sluit je de werkweek op vrijdag gezellig af met collega’s, en heb je in het weekend tijd voor leuke dingen.

Vrijdag

Samen met de woensdag is vrijdag de populairste dag om vrij te zijn. Het weekend begint lekker een dagje eerder. Je hebt zo alle tijd voor leuke afspraken, het huishouden en om tot rust te komen. Wil je een keer een stedentrip maken? Met vrijdag als parttime dag heb je hier alle tijd voor. Toch heeft de vrijdag ook een nadeel. In sommige organisaties is het een populaire dag om gezamenlijk de week af te sluiten. Als je op vrijdag vrij neemt, mis je dit moment met collega’s.

De beste parttime dag voor jou

Welke vaste vrije dag je het beste kunt kiezen, hangt af van verschillende factoren. Bespreek met je werkgever welke dag je het beste vrij kunt nemen. Kijk hierbij ook goed naar je persoonlijke leven. Wat komt voor jou het beste uit?

4 dagen werken: hoeveel uur?

Met een 32 uur contract werk je doorgaans 4 dagen per week; 80 procent van een fulltime werkweek. Bij sommige organisaties kun je ook 36 uur werken in 4 dagen. Het voordeel is dat je meer verdient én een vrije dag hebt. Het nadeel is dat een werkdag van 9 uur vrij lang is.

Is het eigenlijk voordeliger om 4 dagen te werken?

Als je 32 of 36 uur werkt, verdien je natuurlijk minder dan met een 40-urige werkweek. Toch bestaat er een kans dat je per dag méér verdient als je 4 dagen werkt. Dit hangt onder andere af van de belastingschaal waarin je je bevindt. Ook kan het zijn dat je recht hebt op (meer) toeslagen. Dus hoewel parttime werken aan de eindstreep niet voordeliger is, kunnen er wel voordelen aan zitten. Of dit bij jou het geval is, kun je het beste bespreken met je werkgever en de belastingdienst.

Parttime werken bij Maandag®

Bij Maandag® vinden we dé baan voor jou, hoeveel dagen je ook wilt werken. Werk waar je elke dag zin in hebt. Benieuwd wat Maandag® jou kan bieden? Lees alles over detachering, of: